Windows 10 Versus Windows 7 en 8.1

Eind juli 2015 komt Windows 10 uit. Overstappen is niet verplicht, maar Microsoft maakt de keuze een stuk gemakkelijker doordat het upgraden het eerste jaar gratis is. Dit geldt zowel voor gebruikers van Windows 7 als van Windows 8.1. Het gebruik zelf blijft na de upgrade gewoon altijd gratis. Maar waarom zou u upgrade en wat is het nut ervan ?

Verbeteringen van Windows 10 ten opzichte van Windows 7

Voor wie Windows 7 gewend is, de overstap naar Windows 10 brengt niet zoveel veranderingen mee   zoals de stap naar Windows 8.1.

 • Windows 10 start razendsnel op. En is ook stukken efficiënter, wat betekent dat laptopaccu's langer kunnen draaien.
 • Het nieuwe Startmenu ziet er anders uit dan in Windows 7. Het bevat de 'tegels' die u misschien al heeft gezien in Windows 8.1. Als u het niet prettig vindt om daarmee te werken, kunt u ze met een druk op de rechtermuisknop verwijderen.
 • Windows 10 bevat de zogeheten Universal Apps. Dat zijn programma's die op al uw Windows apparaten draaien en synchroniseren: uw laptop, desktop, smartphone, tablet en Xbox. Via de Windows Store kunt u meer apps downloaden.
 • Internet Explorer houdt op te bestaan. De standaard browser in Windows 10 heet Edge. Deze browser kan beter met de nieuwe standaarden overweg en biedt meer functies dan Internet Explorer, waaronder de mogelijkheid om (aan)tekeningen op webpagina's te maken
 • Om settings te veranderen is er nu de gebruiksvriendelijke Settings app. Toch kunt u er niet alles in configureren. Daarom bestaat het vertrouwde Controlepaneel nog steeds, waarmee u bijvoorbeeld oudere instellingen kunt wijzigen.
 • Op de taakbalk staan standaard een zoekveld en een icoon voor de taakweergave. Het zoekveld is zowel voor offline als voor online zoekopdrachten geschikt. De digitale assistent Cortana springt bij wanneer u een vraag intypt of via de microfoon stelt.
 • Gebruikt u een desktop, dan zult u het prettig vinden dat meerdere monitors nu nóg beter ondersteund zijn. Indien gewenst kunt u elke monitor een eigen achtergrond, slideshow en taakbalk geven

Het besturingssysteem Windows 10 neemt minder geheugen en schijfruimte in gebruik dan Windows 7. Dat maakt het ook voor gebruikers met een oudere computer interessant om de overstap te maken.

Verbeteringen van Windows 10 ten opzichte van Windows 8.1

Voor het oog is de omschakeling van Windows 8.1 naar Windows 10 even wennen. 

 • In Windows 8.1 waren de apps uit de Windows Store fullscreen, wat overbodig was op pc's. In Windows 10 zijn de vensters er weer en bepaalt u zelf de grootte van openstaande programma's.
 • De digitale assistent Cortana, die voorheen alleen op smartphones beschikbaar was, komt dankzij Windows 10 ook naar de computers. Op de taakbalk staat een handige zoekbalk waarmee u snel in uw computer en online zoekt.
 • Windows 10 is stukken interessanter voor gamers. De Xbox app geeft u niet alleen toegang tot allerlei gamestatistieken, maar laat u ook games van de Xbox One naar de desktop streamen. Ook wordt DirectX 12 ondersteund en kunt u de laatste dertig seconden van elke game die u speelt (oud of nieuw) opnieuw afspelen.
 • In Windows 10 ziet u niet langer Internet Explorer geïnstalleerd. In plaats daarvan is er de nieuwe browser Edge. Hierin kunt u aantekeningen op webpagina's maken, artikelen voor later bewaren en deze zonder afleidingen laten weergeven. Uiteraard kunt u naar keuze een andere browser, zoals Chrome of Firefox, gebruiken.

Samengevat heeft Microsoft alles wat het met Windows 8.1 fout deed weer rechtgezet. Wel is het zo dat u in snelheid niet veel verbetering zult merken, Windows 10 is namelijk op het fundament van Windows 8.1 gebouwd.

Conclusie: upgraden of niet?

Afzonderlijk zijn de veranderingen en verbeteringen niet heel veel, maar de verbeterde prestaties, handige functies en het feit dat de upgrade (voorlopig) gratis is, maken het om naar Windows 10 over te stappen. Waar je nu nog geen licentie voor hoeft aan te schaffen.

Schakel Megasnel ICT in om voor u te updaten !

Indien u zelf geen ervaring heeft in het updaten van Windows, kunt u Megasnel ICT inhuren om dat voor u te doen. Wij zorgen er meteen voor dat alles uptodate is en dat u weer met gemak aan het werk kunt!
Bel ons op 036 5298 447 om een afspraak te maken of mail ons via info@megasnel.nl !

Deze klanten gingen u voor: